Váltás Mobil nézetre

Váltás Teljes képernyős nézetre

HU / EN

Rólunk

A Duna Szimfonikus Zenekar 1961-ben alakult Budapesten. Az azóta eltelt időszakban számos rangos belföldi és külföldi hangversenyen lépett fel. Az együttes repertoárja a barokk zenétől a 20. századi és a kortárs kompozíciókig felöleli az európai zenetörténet valamennyi stíluskorszakát.

A Duna Szimfonikus Zenekar 2021-ig a Belváros szívében található patinás Duna Palota rezidens együttese volt, ahol egy évadban négy bérleti sorozattal várta az érdeklődőket és éves szinten átlagosan 100 koncertet adott. Saját szervezésű felnőtt és ifjúsági hangversenyek mellett rendszeresen fellépett a főváros különböző zenei eseményein. Az elmúlt 60 év alatt állandó vendég volt a legrangosabb magyar előadótermekben, többek közt a MÜPA, a Zeneakadémia, a Pesti Vigadó, a Kongresszusi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia, a BMC és számos további koncertterem színpadán. A zenekar a magyar zenei élet legkiválóbb karmestereivel dolgozott már együtt, és teret ad fiatal tehetségeknek is. Szólistaként meghívta a magyar, és nemzetközi zenei élet kiválóságait, együttműködött nagyszerű, Fischer Annie-ösztöndíjas ifjú szólistákkal. Számos kortárs mű bemutatása fűződik a zenekar nevéhez, lehetőséget adva a fiatal zeneszerzők bemutatkozására.

A zenekar az Emberi Erőforrások Minisztere döntése alapján a Duna Palota bezárásával, 2021 nyarán a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete 100%-os tulajdonában lévő új fenntartóhoz, a Magyar Élőzene Művészeti Nonprofit Kft-hez került. Ezzel egy időben a zenekar próbahelye is megváltozott, a Kőbányai Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződéssel egyidejűleg új próbaházat kapott az együttes Kőbánya központjában, egy ipari műemlék épületben.

A zenekar művészei nemcsak a szimfonikus zenekarban dolgoznak együtt, hanem fellépnek különféle összeállítású kamaracsoportokban is.

A Duna Szimfonikus Zenekar 1995-ben indította el a nagy sikerű „Duna Koncert” sorozatát, amely – a magyar zenei életben egyedülálló módon – elsősorban a hazánkba látogató és a magyar kultúra értékei iránt érdeklődő külföldieknek kínál szimfonikus válogatást a magyar, és a magyar vonatkozású zeneirodalom legkiválóbb alkotásaiból.

A zenekar nemzetközi kapcsolatai több mint három évtizedre nyúlnak vissza. Külföldi vendégszereplésein az önálló hangversenyeken túlmenően közreműködött nemzetközi versenyek kísérőzenekaraként, szcenikus előadásokon, balett-produkciókban, valamint operett-gálákon és oratórium-hangversenyeken. Több alkalommal fellépett Németországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában és Olaszországban.

A zenekar hangversenyein rendszeresen fellépnek neves magyar és külföldi művészek. Az elmúlt években olyan híres karmesterek és szólisták szerepeltek hangversenyeiken, mint Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Baráti Kristóf, Ligeti András, Kovács János, Várjon Dénes, Gál Tamás, Vashegyi Görgy, Kovács László, Hamar Zsolt, Balog József, Hikaru Matsukava (Japán), Lisa Tahara (Kanada), Nakata Nobuaki (Japán), Nami Fujisaki (Japán), Gerardo Estrada (Venezuela), Kanai Toshifumi (Japán), Akamatsu Rintaro (Japán), Boros Misi és még sokan mások.

Az együttes nagyban kiveszi részét a jövő karmester-nemzedékének nevelésében is. Az elmúlt 17 évben karmester mesterkurzusaikon, demófelvételek készítésekor és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester vizsgáin és felvételi vizsgáin több mint 300 fiatal karmesterrel dolgozott együtt. Emellett a fiatal, tehetséges hangszeres szólistáknak is folyamatosan lehetőséget biztosít fellépésekre kurzusaikon, versenyeiken és koncertjeiken is.

A Duna Szimfonikus Zenekar alapító tagja, a hivatásos együtteseket tömörítő Magyar Szimfonikus Zenekari Szövetségnek.

Zenekari kép

Ügyvezető igazgató: Szklenár Ferenc

Tiszteletbeli vezető karmester: Kovács János

Karmester: Horváth Gábor

Programmenedzser: Blaskovics László

 

A Duna Szimfonikus Zenekar bemutatkozó levele:

A zenekar korábbi történetéről készült kiadvány megtekinthető:

kiadvány kép

KONCERTNAPTÁR

2024 június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
27
28
29
30
31
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
20
23
24
25
26
27
28
29
30

KÖVETKEZŐ KONCERTEK

Kincsem // Cinema and Symphony // 06.19. Budapest

KINCSEM
2024. június 19. (szerda) 19:00
Városmajori Szabadtéri Színpad
(1122 Budapest Városmajor 6835/17 hrsz)

Vidám dallamok

2024. június 21. (péntek) 18:00
Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény – Múzeumkert
(1102 Budapest, Füzér u. 32.)

Vidám dallamok

2024. június 22. (szombat) 19:00
Gödöllői Királyi Kastély
(2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852.hrsz.)

Kincsem // Cinema and Symphony // 07.05. Szentendre

KINCSEM
2024. július 5. (péntek) 20:00
Amfiteátrum
(2000 Szentendre, Sztaravodai út)

Bűvös kürtök

Uránia Bérletsorozat 2024 Ősz
2024. szeptember 13. (péntek) 19:00
Uránia Nemzeti Filmszínház
(1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

HÍRLEVÉL

FELIRATKOZÁS