Váltás Mobil nézetre

Váltás Teljes képernyős nézetre

HU / EN

Koncertek

A dallam volt mindenük

TAVASZI BÉRLET / 5.

2019. május 10. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Műsor:

  • Csajkovszkij: Polonéz az Anyeginből
  • Chopin: 2. (f-moll) zongoraverseny, op.21
  • Dvořák: 7. (d-moll) szimfónia, op.70

Közreműködik: Lőwenberg Dániel – zongora

Vezényel: Dobszay Péter

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Jegyárak: 3 200 FtA Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a „dallam a változó magasságú zenei hangoknak egységgé formált ritmikus egymásutánja.” A zenebarátok számára azonban a dallam ennél sokkal többet jelent, különösen, ha azt Csajkovszkij, Chopin, Dvořák és a hozzájuk hasonló zsenik írták. A szláv muzsika lesz a főszereplője ennek a koncertnek, amely felidézi azt a csodát, amikor Gremin pétervári palotájában a díszes vendégsereg Pjotr Iljics Csajkovszkij zenéjére polonézt táncol, vagy a 19 esztendős Frédéric Chopint, aki f-moll zongoraversenyével hódítja meg a párizsi közönséget.

Antonín Dvořák 7. szimfóniájának komor járású főtémájához ezt írta oda: „Ez a téma akkor ötlött eszembe, amikor a Pestről jövő különvonat megérkezett a főpályaudvarra.” A szóban forgó expressz 1884. július 19-én futott be a prágai állomásra, négyszáznegyvenkét cseh és magyar hazafit szállítván célhoz, akik a cseh szabadságmozgalommal való szolidaritásuk kifejezésére érkeztek a fővárosba, hogy megtekintsék a Nemzeti Színházban rendezett kiállítást.


Lőwenberg Dániel zongoraművész 1983-ban született Budapesten, 5 éves kora óta zongorázik. Diplomáját 2010-ben szerezte meg kitüntetéssel Rohmann Imre növendékeként a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemen, a Mozarteumban, ahol mellékszakon vezénylést is végzett. 2008-ban Erasmus ösztöndíjjal a barcelonai ESMUC akadémia hallgatója volt, ahol fortepiano tanulmányokat folytatott Arthur Schoonderwoerd vezetése alatt. Tanulmányai során részt vett többek között Rados Ferenc, Wagner Rita, Vásáry Tamás, Várjon Dénes és Takács-Nagy Gábor mesterkurzusain.
Szólistaként és kamarazenészként számos fesztivál meghívott művésze volt; játszott többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, az IMS Prussia Cove – Open Chamber Music Fesztiválon Angliában, a Christchurch Arts Fesztiválon Új-Zélandon, és a new-orleansi Birdfoot Fesztiválon. Koncertezett az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Ausztriában, Csehországban, Japánban, Németországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Új-Zélandon. 2007-ben fellépett a budapesti Fringe Fesztiválon, ahol neki ítélték a klasszikus zene kategóriában az első helyezettnek járó szakmai díjat. A Bartók Rádió számos riportot és felvételt készített vele.
Repertoárja felöleli a zongora- és kamarairodalom valamennyi korszakát. 2005-ben megalapította a Trio Monteleonét, amellyel egy hatrészes koncertsorozat keretében Beethoven összes zongorás trióját előadták. Többször játszotta kortárs művek ősbemutatóját Budapesten, Salzburgban, és Milánóban.
Előadóművészi tevékenysége mellett fontos szerepet tölt be életében a tanítás, a Bartók Béla, valamint a Weiner Leó konzervatóriumok kamarazene tanára.
PhD tanulmányait a salzburgi Mozarteumban végzi zenetudományból. 2012-ben a Rózsavölgyi és Társa kiadó gondozásában jelent meg a híres magyar hegedűművész, kvartettprimárius és karmester, Végh Sándor életéről és művészetéről írott könyve, ami máig az egyetlen létező monográfia a művészről. A BMC lemezkiadónál a szerkesztésével és szakértésével megjelent Végh Sándor archív CD sorozatból a második dupla CD 2016-ban Diapason d’Or díjat nyert.


Dobszay Péter a fiatal karmester generáció egyik kiemelkedő tagja, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, a Dohány utcai Zsinagóga és a Gazdagréti Szent Angyalok Templom első orgonistája, korosztálya legsokoldalúbb muzsikusainak egyike. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszaka után a Zeneakadémia Tehetséggondozó Programjába nyert felvételt, ahova a nemzetközi koncertkarrierre hivatott fiatal művészeket válogatták be. Döntőse és Közönségdíjasa a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek, ahol a Duna Szimfonikus Zenekar különdíját is elnyerte.
(Zelinka Tamás)Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet egyenként: 12 000 Ft. | Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet együttes megvásárlása esetén az ár: 22 000 Ft. | Az Őszi Bérlet és Tavaszi Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 3 200 Ft. A Családi Matiné Bérlet: 5 500 Ft. | A Családi Matiné Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 1 900 Ft. Áraink 27% áfát tartalmaznak.

A Duna Szimfonikus Zenekar a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

KONCERTNAPTÁR

2019 március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
21
23
24
26
27
28
29

KÖVETKEZŐ KONCERTEK

Szárnyasok és patások

FILHARMÓNIA
2019. március 30. (szombat) 10:30
Zeneakadémia – Nagyterem

Mesés madarak, madaras zenék

CSALÁDI MATINÉ BÉRLET / 5.
2019. március 31. (vasárnap) 10:30
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Szimfonikus varázslatok

TAVASZI BÉRLET / 4.
2019. április 12. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Mese - zene

FILHARMÓNIA
2019. április 13. (szombat) 10:30
Erkel Színház

SZIM-FoUr-ZIÓ – Középpontban a zene

BÉRLETEN KÍVÜL
2019. április 17. (szerda) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

HÍRLEVÉL

DUNA PALOTA